Tandhygienist

God munhygien

  God munhygien innebär att munnen ser frisk ut och luktar gott . Det gör den när dina tänder är rena och fria från matrester och plack. Om tandköttet gör ont eller blöder när du borstar tänderna eller arbetar med tandtråd och tandsticka är det ett tecken på att hygienen bör förbättras.

  Tandhygienisten kan visa hur du skall göra för att sköta tänderna och var du måste hålla extra rent och vara noga. Tänk på att god munhygien är en livstids investering, fina fräscha tänder gör mycket för helheten i ditt välbefinnande.

  Daglig omsorg om dina tänder betyder minst 2 noggranna tandborstningar om dagen och användning av tandtråd eller tandsticka varje dag. Genom tandborstningen tar du bort plack, som är den främsta orsaken till hål i tänderna och tandköttsproblem. Tandtråd , tandsticka och i vissa fall mellanrumsborstar hjälper till att få bort plack mellan tänderna. Om det ej tas bort bildas gula, hårda beläggningar: tandsten.

  På så vis blir det mindre smärtsamt, mindre besvärligt och billigare att behandla eventuella tandköttssjukdomar, som du redan utvecklat. Ser du dessutom till att äta en balanserad kost med regelbundna måltider och inget småätande mellan måltiderna, får du en garanterat god munhygien. Sockret som finns i de flesta mellanmålen och drycker gör att det bildas stora mängder plack som förstör tandemaljen. Varje gång du äter något attackeras dina tänder av syror i minst 20 minuter!

  Använd alltid tandkräm med fluor!

  Tandlossning orsakas av plack och tandsten som bryter ned tandköttsvävnaden och käkbenet.Gingivit (tandköttsinflammation), ger rött, svullet och lättblödande tandkött. Detta kan lätt åtgärdas genom återkommande besök hos tandhygienist Charlotta Lundqvist.

 

  Pardondtit, inflammation i tandkött med bennedbrytning, har samma symptom som gingivit fast värre och behöver ibland opereras. Tandhygienist Charlotta Lundqvist tar bort tandsten och putsar dina tänder, samt informerar och instruerar dig hur du i framtiden skall ta hand om dina tänder. Charlottas behandling av tandköttssjuka områden och uppföljning av läkningen är en förutsättning för att vi skall kunna gå vidare och utföra bro- och implantatbehandling på patienter med sådana vårdbehov.